Ege Lezzetleri

                               ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Malzemeler
• 0.5 kg. sarmalık yaprak
• 4 tane orta boy soğan
• 2.5 su bardağı birinç
• Bir tutam maydanoz
• 2 tane domates
• 2 yemek kaşığı salça
• 1 tatlı kaşığı biber salçası
• Bir miktar (tuz, pul biber, karabiber, nane)
• 2 su bardağı sıvıyağ


Hazırlanışı
      Önce yapraklar sıcak suda sapları yumuşayana kadar haşlanır. Soğuk sudan geçirilir ve bekletilir. Bir tarafta soğanlar küçük küçük doğranıp yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinçler yıkanıp ilave edilir ve biraz çevrilir. Sonra sırayla domatesler küçük küçük doğranıp ilave edilir ve karıştırılır.
      Tuz, pul biber, nane, karabiber, salça katılarak üzerine biraz su ilave edilir ve en son maydanozlar küçük küçük doğranarak ilave edilir ve karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra soğumaya bırakılır. Yapraklar tek tek saplarından koparılıp, yaprağın içine daha önce hazırlanmış olan iç malzemeden bir tatlı kaşığı konur ve sarılıp tencerenin içine sırayla dizilir. Sarmaların üzerine dilim dilim kesilen limonlardan koyulur. Sonra su ilave edilerek üzerinde biraz sıvı yağ gezdirilir ve tencerenin üzeri düz bir kapak ile kapatılır. Ocakta 1.5 saat bekledikten sonra soğutulur ve tabağa dizilip servis yapılır.
      Oldukça lezzetli ve popüler bir yemek olan zeytinyağlı yaprak sarması, aynı zamanda oldukça sağlıklı bir tariftir. Her türlü yemekte giriş yemeği olarak servis edilebilecek olan zeytinyağlı yaprak sarmasını sofralarınızda sıklıkla bulundurmanızı tavsiye ederiz. Afiyet olsun...
                                                TARHANA ÇORBASI


       Malzemeler
  • 3 yemek kaşığı toz tarhana
  • 5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 50 gram margarin
  • Tuz
  • Nane
        Hazırlanışı
     1 su bardağı suda tarhana pişirilmeden en az bir saat önce ıslatılır. Tencerede yağ, salça ve nane hafif karıştırıldıktan sonra 4 su bardağı su ve ezilmiş tarhana ilave edilerek tuz atılır. Devamlı karıştırılarak koyulaşması ve topaklanmaması sağlanır. Kaynayınca karıştırma bırakılır. 5 dakika daha kaynayan tarhana servise hazırdır. Afiyet olsun.


                                      İZMİR KÖFTE
  Malzemeler
  • 350 gram kıyma
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tane domates
  • 2 tane biber
  • 1 tane yumurta
  • 1 tane soğan
  • Kurutulmuş ekmek
  • Tuz
  • Karabiber
  • Köfte baharatı
  • 1 çorba k. domates salçası
  • Zeytinyağı
  • 3 tane patates
     Hazırlanışı
       Karıştırma kabına kımayı ekleyin üzerine kuru soğanı rendeleyin, maydonozu ince ince kıyın ve karıştırma kabına ilave edin. Kurutulmuş ekmeği ekleyin ve hepsini bir yoğurun. Uzunlamasına köfteler yapın. Kızdırılmış yağda köfteleri tam pişmeyecek şekilde kızartın.
      Fırın tepsisine ilk olarak köfteleri dizin, üzerine biberleri ve domatesi kesip ilave edin. Sosu için ise zeytinyağında ve tereyağında salşayı üzerinede biraz su ilave ederek bir taşım kaynatın. Sosu fırın kabının üzerinde gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 dereclik fırın da yemeğinizi pişirin.
     Patateslerin kabuklarını soyup elma dilimler şeklinde kesin ve kızartın. Pişmiş olan yemeğinizi servis tabağına alın üzerine de kızarttığınız patatesleri de ilave ederek servis edin.

                                          KEŞKEK
 Malzemeler
1 adet tavuk veya 1 kilo kuzu eti
1 kilo buğday (aşurelik)
kırmızıbiber
tereyağı
tuz



Hazırlanışı
     Akşamdan ıslattığınız buğdayı geniş bir tencerenin içinde kaynatın. iyice kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdayları bir süzgeç içine alın, suyunu süzün ve buğdayları ezin. Mikserlede çırpabilirsiniz. Ayrı bir tencerede kaynayan etleri , et suyunun içerisinden çıkarın, lif lif olacak şekilde parçalayın.

     Büyük ayrı bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen buğdayları koyun, üzerine et suyunu ve tuzunu ilave ederek karıştırın. Yeteri kadar et suyu koyduktan sonra (muhallebi kıvamında olmalı ) lif lif hazırlanan etleri buğdayın içine ilave edin.

    Tahta kepçe ile keşkeği ezerek karıştırın. iyice sakız gibi oluncaya kadar karıştırarak pişirin. Servis tabaklarına hazırladığınız keşkeğin üzerine tereyağı ile kavurduğunuz kırmızıbiberli sosu gezdirerek sıcak servis yapın.






                                      AFYON KAYMAĞI

Malzemeler:
5 su bardağı süt
5 yemek kaşığı mısır nişastası
Damla Sakızı
1,5 su bardağı toz şeker
Krem Şanti
1 paket margarin
1 çay bardağından 1 parmak az sıvı yağ
Hindistan cevizi
Ceviz


Yapılışı: 
 Cezvede damla sakızı biraz süt ile derin bir pişirme kabına konulur. Erimiş damla sakızlı süt ile kalan süt, şeker, margarinin yarısı, konulur, kaynayana kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca, vanilya ve kalan margarin ilave edilir. 10 dk daha pişirilir. Sürekli karıştırılır. Ocakdan alınırken sıvı yağ ilave edilip mikser ile karıştırılır.
    Büyük fırın tepsisinin üzerine hindistan cevizi serpilir her yerini kaplayacak şekilde,üzerine yapılan muhallebi dökülür soğumaya bırakılır. Krem şanti yapılır dolaba konulur soğuyana kadar bekler.
    Soğuyan muhallebinin üzerine ince bir tabaka olarak krem şanti sürülür düzgün bir şekilde üstüne çekilmiş ceviz konur. en az 5 saat mümkünse 1 gece bekler. Dilimleyip rulolar yapılarak servis yapılır.