11 Aralık 2010 Cumartesi

HALİKARNAS MOZOLESİ

    Halikarnas Mozolesi, İngilizce adıyla Mausoleion, Bodrum sınırları içinde yer alır. Bilindiği üzere, Bodrum’un eski adı Halikarnassos olarak geçtiği için mozolenin adı da Türkçe’ye Halikarnas Mozolesi olarak geçmiştir.
     Antik dönemlerde yapılan büyük yapıların genellikle iki amaca hizmet ettiğini görürüz. Bu amaçlardan birisi güzel bir ibadet yeri inşa etmektir. Diğer amaç ise tıpkı Halikarnas Mozolesi’nde olduğu gibi, ölen kişinin değerini gösterecek ölçüde iyi bir mezar yeri yapmaktır. Halikarnas bölgesinde yaşamış olan Kral Mausolos için eşi ve kız kardeşi tarafından inşa edilen Halikarnas Mozolesi, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olarak kabul görmüştür.
     Halikarnas Mozolesi’nin mimarî özelliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse, Yunan ve Mısır mimarisine ait yapı anlayışının bir araya geldiğini görürüz. Günümüzde adeta bir açık hava müzesini andıran bölgedeki çukur kısmın Halikarnas Mozolesi’nin inşa edildiği yer olduğu düşünülmektedir. Halikarnas Mozolesi’nin en geniş olduğu zamanda, yaklaşık 200’e 100 metrelik taban ölçülerine sahip olduğu da bilinmektedir.
Halikarnas Mozolesi, tarih boyunca ilgiyi hep üzerine çekmiştir. Bu ilginin kötü yanlarından da bir hayli etkilenmiştir. Halikarnas Mozolesi’ne ait parçaları ilk alan grup Saint Jean Şövalyeleri’dir. Mozoleden alınan taşlar, Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder